19 Aralık 2014
Sayı: SİKB 2014/01 (50)

“Çözüm süreci” aldatmacasına devam
Kobanê, Serêkaniyê, Qamışlo ve Cezaa’da direniş
Hırsızlar hala hırsız!
Tutsaklara yayın yasağı mücadeleyle kırıldı
“Türkiye’ye biber gazı sağlamayın”
Amed’de polis Kadir Çakmak’ı katletti
“İşte ihanet, işte Türk Metal”
MESS-Türk Metal ittifakını parçalamak için…
Homurdanmaları bırakıp hesap sormalıyız!
İşçi sağlığı değil, güvencesizlik hedefleniyor!
TPAO özelleştirme kıskacında
DİSK-AR: Asgari ücretlinin alım gücü düştü
Bursa polisi Nestle’ye çalışıyor
Savaş ve yıkım bütçesine karşı binler Ankara’da buluştu
2015 bütçesi ve 13 Aralık mitingi - Alper Suat
Zafer Aydın’ın Yatağan’da gördüğü - T. Kor
CIA’in işkencehaneleri
ABD ile Küba ilişkilerinde “normalleşme” mi, kaleyi içten fethetme siyaseti mi?
İşçi sınıfı ve emekçi kitleler eylemde
Belçika’da yıkıma karşı genel grev!
İsrail katliamlarını sürdürüyor
Gericilik, baskı ve saldırganlık gençliği kuşatamayacak!
DLB: Erdal’dan Berkin’e büyüyor mücadele!
DGB’den Suriyeli göçmenlerle dayanışma
UNICEF’in kadına yönelik şiddet raporu: Malumun ilanı
Kadın kırımı sürüyor!
İyimser dostumuz Şarlo, proletaryanın onurlu palyaçosu - K. Ehram
Yaşasın 19-22 Aralık Direnişimiz!
19-22 Aralık: Tarih sayfaları arasında kızıl bir ayraç
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kobanê, Serêkaniyê, Qamışlo ve Cezaa’da direniş

 

IŞİD çetelerinin 15 Eylül’de Rojava’nın Kobanê Kantonu’na yönelik saldırılarının ardından YPG/YPJ güçlerinin direnişi 100. gününe yaklaştı.

6 Ekim’den bu yana kent savaşı biçiminde devam eden Kobanê savaşının 3 aylık bilançosu ise, çetelere vurulan büyük darbeyi ortaya koyuyor. Kobanê’yi ve ardından Rojava’nın tamamını işgal etme hedefiyle kenti kuşatan çeteler, bu planları suya düşünce direniş karşısında gerileme yaşıyor.

2 bin 951 IŞİD üyesi öldürüldü

Saldırı pozisyonundan savunma pozisyonuna geçen IŞİD çetelerine karşı YPG/YPJ komutasındaki direniş güçleri kararlı bir direniş sergiliyor. Son günlerde yaptıkları operasyonlarla kritik bölgeleri çetelerin denetiminden geri almaya başlayan YPG güçleri, güneyden kente gelen ikinci önemli yol olan Termik Köyü yolunun denetimini sağlamış bulunuyorlar. Çetelerin ağır silah ve militan takviyesi aldıkları bu yolların YPG denetimine girmesi kent savaşının seyrinin Kobanê halkı lehine ilerlemesi açısından büyük önem taşıyor.

Halk Savunma Birlikleri (YPG), Kobanê’deki savaşın 3 aylık bilançosuna dair açıklamasında, şimdiye kadar 2 bin 951 IŞİD üyesinin öldürüldüğünü, bunların arasında emirlerin de olduğunu ifade ediyor.

Diğer yandan, 3 aylık süreçte 14 tank, 88 askeri araç, 23 motosiklet ve 2 Hummer araçla 18 doçka ve 3 havan topunun imha edildiği belirtiliyor. Açıklamada ayrıca, YPG ve YPJ’nin kayıplarının 248, ÖSO’nun ise 15 olduğu bilgisi paylaşılıyor.

Kobanê direnişinin 3 ayına dair değerlendirmelerde bulunan YPJ Komutanı Gülistan Kobanê, son dönemde IŞİD çetelerinin intihar saldırıları ve havan atışlarıyla tekrar saldırı denemelerinde bulunduğunu ancak ne ilerleyebildiğini ne de geri çekilebildiğini dile getirdi.

Kobanê şöyle konuştu: “Tümden şehri çetelerden temizlemeye yönelik savaşıyoruz. Bu çerçevede bazı etkili eylemlerimiz, operasyonlarımız oldu. Bu operasyonlar kapsamında çok sayıda çete ölüsü ve büyük bir cephane elimize geçti. Artık eskisi gibi kalabalık guruplar halinde hareket etme yetilerini yitirdiler. Şimdi öyle uzaktan ağır silahlarla saldırıp sonuç almak istiyorlar. Yeni silahlar kullanarak eylemlerimizden korunmaya çalışıyorlar ama başarılı olamıyorlar.”

Kobanê Kantonu Başbakanı Enwer Muslim ise, YPG’nin direnişi sonucu IŞİD çetelerinin kırıldığını belirtti. Çetelerin sadece askeri anlamda değil, siyasi ve moral anlamında da kırıldığını ifade eden Muslim şöyle konuştu:

Başarı ve zafer YPG içerisinde savaşan genç kızlarımızın, gençlerimiz ile burada değerlerini, toprağını savunan sivil halkın olacak. Kobanê’de hiçbir hak ve hukuku olmayan DAİŞ kaybedecektir.”

Çetelere üç cephede operasyon

Kobanê’deki ilerleyişleri duran ve her geçen gün kan kaybeden IŞİD çeteleri, saldırılarından sonuç alamayınca havan toplu saldırılarıyla kentte sivil katliamına girişiyor. 16 Aralık günü çetelerin havan topu atışlarıyla 3 sivilin katledilmesi bunun göstergelerinden biri. YPG/YPJ güçleri ise çete saldırılarına operasyonlarla karşılık veriyor.

IŞİD çetelerinin saldırılarına karşı direniş sadece Kobanê’de değil Rojava’nın diğer bölgelerinde de devam ediyor.

Sadece Kobanê değil...

Kobanê’nin yanısıra Serêkaniyê, Qamışlo ve Cezaa bölgelerinde de IŞİD çetelerinin işgal girişimlerine karşı bölge halkı ile YPG güçleri direniyor.

Serêkaniyê’nin güneyindeki Alya Köyü yakınlarında ve Qamışlo’nun 24 kilometre güney batısında bulunan Til Ehmed Köyü çevresinde çetelere yönelik eylemler, çete saldırılarının Rojava’nın genelini tehdit ettiğini gösteriyor.

YPG güçleri, Cezaa bölgesinde de çete saldırılarına karşı tetikte. 14 Aralık’ta Irak-Suriye sınırında bulunan Ramallah Köyü’ne yönelik saldırı girişiminde bulunan çetelerin YPG savaşçıları tarafından engellenmesi gerici çetelerin işgal hevesinin geçmediğine işaret ediyor.

Aynı gün Cezaa’nın kuzeybatısında bulunan Arce Köyü yakınlarında YPG güçleri ile çeteler arasında yaşanan çatışma ise bölgenin IŞİD tehdidi altında olduğunu gösteriyor.

 

 

 

 

Polis zoruyla kentten atıldılar

 

IŞİD çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırılarının ardından Maraş’a giden ve mevsimlik işçi olarak çalışan Kobanêliler sermaye devletinin ırkçı-ayrımcı politikalarından paylarına düşeni aldılar.

Gece yarısı Kobanêlilerin kaldığı barakaları basan polis, 150 kişiyi önce sınır dışı etmek istedi, ardından ise Suruç’a getirip sokak ortasında bıraktı.

Ailelerin kaldığı derme çatma barakalar polis tarafından basıldı. “Maraş Valiliği’nin talimatı var, burası sizin yeriniz değil, kalamazsınız. 5 dakika içinde kentten çıkacaksınız” denildi. “Çok yağmur yağıyor. Sabah olsun toparlanır çıkarız” diyen Kobanêlilere karşı polis, çalışarak kendi imkanlarıyla aldıkları çadır ve diğer eşyaları almalarına izin vermeden kamyon ve dolmuşlara bindirerek kentten çıkardı.

Polis Kobanêlileri önce savaşın hala devam ettiği kente göndermek için Mürşitpınar Sınır Kapısı’na götürdü. Ardından ise Suruç’a getirerek, yardım deposu olarak kullanılan Belediye Garajı’nın önüne bırakıp gitti.

 
§